Църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Село Добърско се намира на 20 километра от град [Банско]. Разположено е високо в Разложката котловина в [Рила планина] с живописна гледка към [Пирин] и [Родопите]. За пръв път в исторически документ селото се споменава в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 година заедно с други села, дарени на [Рилския манастир]. Но местните предания свързват произхода му с по-далечен период: тук се заселили ослепени войници на Самуил след трагичната битка при близката [Беласица] (това предание е отразено и в стенописите на храма).

„Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е малка трикорабна базилика, в която днес могат да се видят ликовете на над 460 библейски и местни герои, които са се съхранили в моного добро състояние заедно. Удивителното в този храм е, че нищо в църквата не е реставрирано. Фактът, че на толкова малка площ (8,37×6,50×5,20 метра) са изографисани толкова много религиозни фрески прави „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” един от най-ценните храмове на територията на страната. Църквата е национален паметник на културата.

В „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” реално няма място по стената, което да не е заето от уникален стенопис. Интересен факт е, че Свети Георги и Свети Димитър са изрисувани само тук и в Атон в цял ръст. Обикновено е прието да се виждат изобразени на кон. Образите на светци при норма от 4 – 5 за храм, там са 30. Това не се среща никъде на друго място. През 1973-1978г. реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова почистват стенописите и обновяват храма. Днес църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Въпреки желанието на св. Неврокопска митрополия, в него богослужения все още не се извършват.